Muurbloem

Erysimum cheiri


© John Breugelmans

Ecologie & verspreiding
Muurbloem groeit alleen op oude, verweerde muren van kerken, ruïnes, stadsmuren en forten die met zachte kalkspecie zijn gevoegd. Zij staat bovenop muren of uitspringende randen, in scheuren en nissen, op min of meer scheefstaande muurdelen of aan de voet van muren. Muurbloem is een zeer zeldzame soort waarvan de weinige resterende groeiplaatsen in Nederland exact bekend zijn. De meest noordelijke groeiplaats in Europa van deze wilde plant is de oude stadsmuur van Kampen in Overijssel. Muurbloem is kensoort van de Muurbloem-associatie. Zonder beschermingsmaatregelen gaan Muurbloem en Muurbloem-associatie bij renovatie van muren verloren. Muurbloem vindt zijn oorsprong vermoedelijk in het oostelijk Middellandse Zeegebied en is door de Romeinen als sierplant en geneeskruid in grote delen van Europa ingevoerd. Soms verwilderen er vanuit tuinen siervarianten van Muurbloem.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - juni

Hoogte - 0,20-0,90 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De rechtopstaande stengels zijn aan de voet houtig. Ze zijn bedekt met lange, platte, 2-takkige haren.

Bladeren - De langwerpige, spitse bladeren hebben een gave rand. De bovenste bladeren zijn smaller.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn zijdeachtig behaard en vormen samen doorgroeiende trossen. Ze zijn oranjegeel of donkergeel, 2 tot 2½ cm in doorsnee en verspreiden een prettige geur. Gekweekte planten hebben ook wel bruine bloemen.

Vruchten - Een doosvrucht. De opgerichte hauwen zijn afgeplat vierkantig, aanliggend behaard, smal en 2½ tot 8 cm lang en tot 4 mm breed. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen op droge, oude, sterk verweerde, met zachte kalkspecie gevoegde muren en kalkrotsen.

Groeiplaats - Rotsachtige plaatsen (rotswanden), klippen, mijnsteenbergen, afgravingen (oude steengroeven), kademuren, kerkhofmuren, oude stadsmuren en ruïnes.
Familie: Brassicaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: muren
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website