Zeevenkel

Crithmum maritimum


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Zeevenkel staat op zonnige, open plekken op matig voedselrijke tot voedselrijke, brakke, vochtige grond bestaande uit kalksteen, basalt en soms op zand en kan stevige zoutwisselingen doorstaan. De overblijvende plant groeit op zeekliffen en rotsen, langs zeedijken, op zandige vloedmerken en langs bebouwing nabij de zee. Ook staat het soms op jonge duintjes, mits het zand daarvan zilt is. Nederland valt binnen het Europese deel van het areaal van deze kustplant. De soort is in ons land zeldzaam aan de kust, vooral in het Wadden- en Deltagebied. Zeevenkel haalt haar benodigde stikstof en enige andere voedingsstoffen uit vloedmerken en ander organisch aanspoelsel en uit op- en overspattend zeewater. Het is een C-4 plant, een aanduiding voor planten die op een andere wijze gebruik maken van de fotosynthese, een manier die zeer efficiënt werkt, echter alleen bij temperaturen boven 12&grad;C. Ze profiteert dan ook van het warmer worden van het klimaat en is de laatste decennia sterk toegenomen.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - oktober

Hoogte - 0,20-0,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De opstijgende stengels zijn kaal, gevuld en verhouten aan de voet.

Bladeren - De vlezige bladeren zijn ruitvormig, 1 tot 2 keer geveerd met hol staande, smal spatelvormige deelblaadjes. De voet van de bladsteel is stengelomvattend.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemschermen zijn 3 tot 6 cm breed en bestaan uit 8 tot 36 stralen. De bloemen zijn geelachtig groen en 2 mm groot. Er zijn 5 tot 10 omwindseltjes. De omwindselbladen zijn langwerpig.

Vruchten - Een splitvrucht. De hoekige, geelachtige tot paarse vruchten zijn langwerpig, 5 tot 6 mm lang, zwak geribd en sponsachtig. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen op matig voedselrijke tot voedselrijke, brakke, vochtige grond (kalksteen, basalt of soms op zand).

Groeiplaats - Zeedijken, rotskusten en soms in de zeeduinen (op het hoogstrand samen met Biestarwegras).
Familie: Apiaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: zeldzame soort
Ecologische groep: zeeduinen
© 2020  FLORON
Ga naar de volledige website