Reukeloze kamille

Tripleurospermum maritimum


© Hans Toetenel

Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - herfst

Hoogte - 0,10-0,50 m.

Geslachtsverdeling - polygaam

Wortels - Worteldiepte tot 1 meter.

Stengels/takken - De liggende of meestal opstijgende stengels zijn kaal.

Bladeren - De bladeren zijn 2 of 3-voudig geveerd met lange dunne, vrijwel rolronde, draadvormige slippen. Ze verspreiden een zwakke geur.

Bloemen - Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemhoofdjes zijn 2 tot 4 cm groot en lang gesteeld. De buisbloemen zijn geel en hebben 5 tanden. De 12 tot 30 lintbloemen zijn wit. De bloembodem is halfbolvormig en met merg gevuld. Er zijn geen stroschubben. De rand van de omwindselbladen is grotendeels vliezig en bleekbruin.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. Het nootje heeft aan de binnenkant met 3 brede ribben en aan de buitenkant bij de top 2 elliptische of naar onderen versmalde olieklieren. Het vruchtpluis is kort en kroontjesachtig. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op vochtige, voedselrijke, met name stikstofrijke, zwak zure tot kalkrijke grond. Ook op zilte en brakke grond (vrijwel alle grondsoorten, maar meer op klei en zand dan op veen).

Groeiplaats - Zeeduinen, vloedmerken aan de zeekust, stenen zeedijken, drooggevallen zandplaten, ingedijkte kwelders, akkers, bermen en dijken (open plekken), braakliggende grond, omgewerkte grond, opgespoten grond, ruderale plaatsen, ruigten (voedselrijke ruigten), plantsoenen, tussen straatstenen, puin, waterkanten (drooggevallen rivieroevers), bodems van oude drooggevallen rivierarmen en uiterwaardplassen, zoetwatergetijdengebied (kale oevers van geulen) en ruigten op aanspoelselgordels.
Familie: Asteraceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: voedselrijke ruigten
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website