Klein nimfkruid

Najas minor


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Klein nimfkruid prefereert matig voedselrijke, warme, zonnige, heldere, ± stikstofrijke, stilstaande of zwak stromende en kalkrijke wateren. Ze groeit in kanalen en oude rivierlopen, in meren en plassen, in vijvers en brede sloten. Het oorspronkelijke areaal omvat een aantal delen van Europa en Nederland ligt aan de rand van dat verspreidingsgebied. De eenhuizige soort was vroeger (tot 1904) zeer zeldzaam en na ± 80 jaar weer opgedoken in het Eindhovense kanaal en recent ook in de Brabantse Biesbosch. De reden van haar verdwijnen destijds was vermoedelijk toegenomen vervuiling en eutrofiëring. De breekbare plant is overal fijn getand en heeft 1 mm brede, gekromde bladeren die aan de voet kleine, fijn getande oortjes dragen. De mannelijke en vrouwelijke bloemen staan in de bladoksels, net als bij Groot nimfkruid. De helmknoppen zijn 1 (2)-hokkig in tegenstelling tot de 4-hokkige van Groot nimfkruid en de gevormde zaden hebben een kleinmazig patroon en worden eveneens door watervogels verspreid. Zie ook Groot nimfkruid !
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - september

Hoogte - 0,10-0,25 m.

Geslachtsverdeling - éénslachtig, éénhuizig

Wortels -

Stengels/takken -

Bladeren - De tegenoverstaande bladeren zijn zeer smal, hoogstens 1 mm breed, gekromd en fijn getand. Bladscheden met  aan de voet kleine oortjes.

Bloemen - Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De kleine bloemen groeien in de oksels van de bladeren. De helmknoppen bevatten één  of twee hokken en worden tot 1½ mm lang.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. Elke vrucht bevat maar één  zaadje. De zaden hebben mazen die meer breed dan lang zijn. Ze zijn 2½-3 mm Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme plaatsen in helder, matig voedselrijk, kalkrijk, stilstaand of zwak stromend water.

Groeiplaats - Water (kanalen, oude rivierlopen, ondiepe vijvers, meren en plassen).
Groep: eenzaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: voedselrijke wateren
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website