Klein glaskruid

Parietaria judaica


© Grada Menting

Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - oktober

Hoogte - 0,10-0,60(-0,80) m.

Geslachtsverdeling - polygaam

Wortels -

Stengels/takken - De liggende, opstijgende of soms rechtopstaande stengels zijn gevuld, dicht behaard, sterk vertakt en vaak dieprood van kleur.

Bladeren - De verspreid staande bladeren zijn stevig, donkergroen en eirond. Ze hebben een wigvormige tot afgeronde voet, een gave rand en een korte spits. De 2-5 cm lange bladeren zijn twee  tot drie  maal zo lang als de steel.

Bloemen - Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn groenachtig. De drieschutblaadjes van de tweeslachtige bloemen zijn aan de voet met elkaar vergroeid.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn 1-1,4 mm. Het bloemdek van de tweeslachtige bloemen verlengt zich na de bloei. Het is dan ongeveer 3-4 mm lang. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige tot halfbeschaduwde plaatsen op matig droge tot vochtige, voedselrijke, met name stikstofrijke, doorlatende grond en op kalkrijke, stenige plaatsen.

Groeiplaats - Oude muren (bijv. ruïnes, kaden, kerken, kastelen en stadsmuren), rotsen, soms tussen straatstenen, onder heggen en in tuinen.
Familie: Urticaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: vrij zeldzame soort
Ecologische groep: muren
© 2020  FLORON
Ga naar de volledige website