Postelein

Portulaca oleracea


© Willie Riemsma

Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - herfst

Hoogte - 0,05-0,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Worteldiepte tot 20 cm.

Stengels/takken - De sterk vertakte stengels vormen een mat op de grond. Ze zijn donkergroen of rood aangelopen. Afgebroken stengelstukken kunnen gaan wortelen.

Bladeren - De verspreidstaande bladeren zijn spatelvormig, kaal en vlezig. Bovenaan staan ze dicht bij elkaar (het lijken kransen van 3 of meer).

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien met 1 tot 3 bijeen aan de toppen en vertakkingspunten van de stengels. De 5 gele kroonbladen zijn 0,6 tot 1 cm. Er zijn 8 tot 10 meeldraden. De kelkbladen zijn gekield en aan de voet vergroeid.

Vruchten - Een doosvrucht. De vruchten springen met een dekseltje open. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme, open plaatsen (pioniervegetatie) op droge, matig voedselrijke tot voedselrijke, met name stikstofrijke, kalkhoudende tot kalkarme grond (zand en stenige plaatsen).

Groeiplaats - Akkers (hakvruchtakkers), moestuinen, ruderale plaatsen, industriesterreinen, waterkanten (droogvallende rivieroevers), boomgaarden, grindpaden, tussen straatstenen, wegranden en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Familie: Portulacaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: kalkarme akkers
© 2020  FLORON
Ga naar de volledige website