Pallas' eekhoorn

Callosciurus erythraeus


© Ard van Roij

Ecologie & verspreiding
De Pallas’ eekhoorn is een dagactieve boomeekhoorn. Hij maakt nesten van twijgen, mossen en grassen in boomkruinen, maar ook in boomholten en gebouwen en, bij koud weer, in holen in de grond. De Pallas’ eekhoorn is op rug en flanken bruin tot olijfkleurig, de pluimstaart is richting de punt lichter van kleur en de buik is meestal rood, maar kan ook gelig zijn. Oorpluimen zijn afwezig. De geslachten zijn nagenoeg even groot en zwaar: lengte van neus tot staartpunt is 43 cm waarvan circa 20 cm staart, het gewicht is gemiddeld 370 g.
Jaarlijks zijn er 1-3 worpen. De gemiddelde worp bestaat uit 2,4, de maximale uit 4 jongen, maar op moment van spenen zijn er meestal nog maar 1-2 jongen over. Gezien het Nederlandse klimaat werden hier aanvankelijk niet meer dan twee worpen per jaar verwacht, maar inmiddels zijn er aanwijzingen dat hier in het najaar ook een derde worp mogelijk is.
Familie: Sciuridae
Groep: Knaagdieren
Status: Rode lijst (2009): Niet beschouwd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website