Amerikaanse rode eekhoorn

Tamiasciurus hudsonicus


Ecologie & verspreiding
De Amerikaanse rode eekhoorn komt van oorsprong voor in grote delen van Canada en Noord-Amerika. De soort wordt in Nederland relatief veel gehouden in gevangenschap. Regelmatig worden dieren in het wild waargenomen, dat heeft nog niet geresulteerd in een vestiging. De Amerikaanse rode eekhoorn is met name overdag actief, ook in de winter. Alleen in september, als de voorraad voor de winter aangelegd moet worden, werkt hij ook bij maanlicht verder. Hij eet bij voorkeur zaden en noten, maar om te overleven eet hij een groot assortiment aan plantaardig en dierlijk voedsel. Het grootste deel van de tijd wordt doorgebracht met het zoeken naar en bewaren van voedsel. Hij staat erom bekend dat hij er goed in is om zijn voedsel op het juiste tijdstip op te slaan en te bewaren naar bederfelijkheid. Hard voedsel wordt onder de grond verstopt, zacht voedsel bovengronds. Bij voedselschaarste in de winter weet hij met behulp van zijn geheugen en neus een groot deel van het verstopte voedsel terug te vinden. Een aantal bewaarplaatsen voor voedsel wordt generaties lang gebruikt.
Familie: Sciuridae
Status: Rode lijst (2009): Niet beschouwd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website