Katwilg

Salix viminalis


© Peter Meininger

Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - maart - april

Hoogte - 1,50-4,00 m.

Geslachtsverdeling - éénslachtig, tweehuizig

Wortels -

Stengels/takken - Oudere bomen of struiken hebben een dikke stam en een gegroefde bast. De lange takken zijn buigzaam, taai, maar aan de voet soms breekbaar. Jonge takken zijn eerst grijsachtig viltig behaard, later worden ze vrijwel kaal en zijn dan geelachtig groen. Het hout van oudere takken is glad onder de bast.

Bladeren - De langwerpige bladeren hebben een gave rand. De grootste breedte zit onder het midden, Ze worden 10-25 cm lang en 0,5-1,5 cm breed. De bladranden rollen naar beneden om. De jonge bladeren zijn aan beide kanten dicht, grijs zijdeachtig behaard. De bovenkant wordt voor een groot deel kaal en is dan dofgroen. De bladsteel is 0,5-1½ cm. De steunblaadjes zijn langwerpig en vallen spoedig af, behalve aan waterloten.

Bloemen - Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten). De in omtrek ronde katjes zijn grijs. Ze verschijnen kort voor de bladeren en worden 1½-3 cm. Ze zitten opeengepakt aan het eind van een tak. De top van de schutbladen is zwartbruin, maar aan de voet lichter van kleur. Elke bloem heeft één  honingklier. Vrouwelijke bloemen hebben 2 stempels op een lange Y-vormig vertakte groengele stijl. Het behaarde vruchtbeginsel heeft vrijwel geen steel.

Vruchten - Een doosvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke grond (laagveen en klei).

Groeiplaats - Bosranden (grienden, struwelen op oeverwallen langs de rivieren en wilgenbosranden), ruigten (natte ruigten), waterkanten (rivieroevers, beekoevers) en moerassen.
Familie: Salicaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: natte ruigten
© 2020  FLORON
Ga naar de volledige website