Zacht vetkruid

Sedum sexangulare


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Zacht vetkruid staat op open, zonnige, droge en voedselarme, zwak basische, meestal kalkhoudende, uitgesproken stikstofarme, zandige en grindrijke grond en verder op mergel en stenige plaatsen. De overblijvende, kale plant groeit in stroomdalgraslanden en op rivierdijken, op rivierduinen en oude muren, op oeverwallen en hoge grindafzettingen langs rivieren, op zandige plekken op krijthellingen en op rotsachtige plaatsen. De westgrens van deze Europese soort ligt bij Nederland en België. De soort is vrij zeldzaam in het rivierengebied en de aangrenzende gebieden, zeer zeldzaam in Zuid-Limburg en Drenthe. De reden waarom Zacht vetkruid achteruit is gegaan is onbekend. Binnen de in Nederland aanwezige geelbloeiende Sedum-soorten met rolronde en halfronde bladeren is Zacht vetkruid van de andere soorten te onderscheiden door de minder dan 9 mm lange en de duidelijk gespoorde bladeren die stomp en cilindervormig zijn. Ze lijkt veel op Muurpeper maar heeft geen scherpe smaak.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - juli

Hoogte - 0,05-0,10 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De plant lijkt veel op Muurpeper. De niet-bloeiende zijstengels zijn echter langer (ze lijken iets op dennentakjes).

Bladeren - De lichtgroene bladen zijn lijnvormig, in omtrek rond, hebben aan de voet aan beide kanten een spoorvormig aanhangseltje en bovenaan geen stekelpuntje. De blaadjes hebben geen scherpe smaak en zijn 6 tot 9 mm lang.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De lichtgele bloemen zijn kleiner dan 1 cm. De kroonbladen zijn 3 tot 4½ mm.

Vruchten - Een doosvrucht, met 5 rechtopstaande kokervruchten. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, meestal kalkhoudende, zandige of grindrijke grond (zand, mergel en stenige plaatsen).

Groeiplaats - Oude muren, grasland (stroomdalgrasland), rivierdijken (zandige plaatsen), rivierduinen, waterkanten (oeverwallen en op hoge grindafzettingen langs rivieren), krijthellingen (zandige plekken) en rotsachtige plaatsen.
Familie: Crassulaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Kwetsbaar
Zeldzaamheid: vrij zeldzame soort
Ecologische groep: droge, neutrale graslanden
© 2020  FLORON
Ga naar de volledige website