Kleine ereprijs

Veronica verna


© Wim de Groot

Ecologie & verspreiding
Kleine ereprijs is een pionier van droge, iets kalkhoudende, zandige bodem. De soort komt oorspronkelijk van de zoutsteppen in de omgeving van de Kaspische Zee. In Nederland – en mogelijk zelfs heel Noordwest-Europa – is zij alleen nog bekend van een speelweide in de kalkrijke binnenduinen bij Haarlem op Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De soort groeit hier in een door grazers begraasde open grasmat. Het betreft een voorpost van het overwegend continentale areaal. In Aerdenhout is recent een groeiplaats verdwenen door onzorgvuldig beheer, waarbij het storten van maaisel verruiging tot gevolg had. Eerder is de soort al verdwenen van andere groeiplaatsen, zoals een zeedijk bij Holwerd, de stadswal van Franeker en kalkarme duinen bij Loosduinen.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - juni

Hoogte - 0,02-0,15 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Worteldiepte tot 10 cm.

Stengels/takken - De stijf rechtopstaande, geelgroene stengels zijn vaak bezemvormig vertakt. Onderaan zijn ze behaard en bovenaan beklierd.

Bladeren - De stengelbladeren en de onderste schutbladen zijn veervormig gedeeld. Ze verwelken vaak snel. De hogere schutbladen zijn klein en hebben een gave rand.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De donkerblauwe, 2-3 mm grote bloemen vormen samen eindelingse, vrij dichte, klierharige trossen. De stijl is ongeveer een ½ mm lang. Ze hebben een zeer korte steel.

Vruchten - Een doosvrucht. De zaden zijn aan beide kanten vrijwel vlak. De beklierde doosvrucht is aan de zijkanten afgeplat, meer breed dan lang en omgekeerd hartvormig. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen op droge, matig voedselarme, neutrale, kalkrijke of ontkalkte, maar niet verzuurde, humusarme zandgrond.

Groeiplaats - Zeeduinen (duinhellingen, grazige plaatsen, langs duinpaden en speelveldjes), dijken en rivierduinen.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: droge, neutrale graslanden
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website