Zandvarkensgras

Polygonum oxyspermum subsp. raii


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Zandvarkensgras staat vaak als pionier op open en zonnige, vochtige, brakke of zilte zand- of stenige grond. De eenjarige, soms tweejarige plant groeit op vloedmerken op zand, schelpen en verder op kiezelstranden en zandige zeedijken. Ze groeit langs de Europese kusten van Noordwest-Frankrijk (Bretagne) tot in Scandinavië en Noord-Rusland en ook langs de noordoostkust van Noord-Amerika. De ondersoort is in Nederland zeer zeldzaam langs de kust. Zandvarkensgras kan veel lijken op Gewoon varkensgras, maar heeft vaak een houtige voet, veel grotere nootjes ((3,5) 4-5 mm) die ook nog eens 0,5-1,3 (1,8) mm boven het bloemdek uitsteken en glad en glimmend zijn. De nootjes van Gewoon varkensgras zijn dof en meten 2,3-3 mm en steken niet of nauwelijks boven het bloemdek uit. Verder heeft Zandvarkensgras een witte of roze rand van 0,6-0,8 mm terwijl de rand bij Varkensgras 0,2-0,4 mm bedraagt. Zie verder ook Gewoon varkensgras.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - oktober

Hoogte - 0,02-0,40 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De liggende stengels hebben vaak een houtige voet.

Bladeren - De blauwgroene bladen zijn vrij smal langwerpig. De randen zijn weinig naar beneden omgerold.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Kleine zijdelingse kluwens bloemen. De bloemdekbladen zijn groenachtig, de rand is 0,6 tot 0,8 mm breed en wit of lichtroze.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. De glanzende, bruine dopvruchten zijn 4 tot 5½ mm. Ze zijn langer dan het bloemdek. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plekken (pionier) op vochtige, voedselrijke, brakke tot zilte grond (zand en stenige grond).

Groeiplaats - Zeeduinen en zeedijken (vloedmerken op zand-, schelpen en kiezelstranden en zandige pioniersplekken op zeedijken).
Familie: Polygonaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Gevoelig
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: zeeduinen
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website