Draadereprijs

Veronica filiformis


© Hanneke Waller

Ecologie & verspreiding
Draadereprijs staat op zonnige, droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, basenrijke en meestal kalkrijke bodem die uit allerlei grondsoorten kan bestaan. Ze is niet bestand tegen hoog opschietende vegetaties. De overblijvende plant groeit in onze contreien in gemaaide gazons, in vochtige bemeste graslanden, in bermen, op dijken en in uiterwaarden. Verder op oevers en in rotstuinen, op begraafplaatsen en sportvelden, op stortplaatsen en braakliggende grond en tegen muren. Ze stamt oorspronkelijk uit de Kaukasus en is in de 20e eeuw ingeburgerd in West- en Midden-Europa (in Nederland tussen 1925 en 1949). De soort is algemeen, vooral in stedelijke gebieden, maar vrij zeldzaam in de kustgebieden en op de zandgronden. Het taxon zet geen vrucht in ons land, wordt gekweekt (als bodembedekker of voor rotstuinen) en verwildert makkelijk doordat ieder stengeldeel weer tot een nieuwe plant kan uitgroeien.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - april - mei

Hoogte - 0,05-0,15 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De dunne, kruipende stengels zijn behaard en wortelen op de knopen.

Bladeren - De niervormige, 0,5-1 cm lange bladeren zijn gekarteld en hebben een korte steel.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De 1-1½ cm grote bloemen zijn blauw, maar de onderste slip is bleker of wit. De bloemen staan op lange slanke stelen in de oksels van de bovenste bladen. De bloemstelen zijn draadvormig en twee  tot vier  keer zo lang als de kelk.

Vruchten - Een doosvrucht. De vruchten van ongeveer 0,5 cm groot met nauwelijks uiteenwijkende lobben.In onze omgeving worden echter geen zaden gevormd. Verspreiding gebeurt hier uitsluitend door afgebroken stengeldelen die wortels vormen. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond (vrijwel alle grondsoorten).

Groeiplaats - Bermen, grasland (o.a. gemaaide gazons, voetbalvelden en uiterwaarden, vochtig bemest grasland), tegen muren, rotsen en op dijken.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: exoot (na 1900 verwilderd of aangeplant)
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: vochtige, bemeste graslanden
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website