Haaksterrenkroos s.s.

Callitriche brutia var. brutia


Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - -

Hoogte - 0,10-0,60 m.

Geslachtsverdeling -

Wortels -

Stengels/takken -

Bladeren - De blaadjes lijken sterk op die van Haaksterrenkroos, maar de top van de ondergedoken bladeren is aan de top afgeknot, meestal ondiep uitgerand en minder klauw-achtig. De drijvende bladeren zijn smal eivormig.

Bloemen - Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De alleenstaande bloemen zijn meestal ondergedoken, maar soms komen ze boven water.

Vruchten - Een splitvrucht. De deelvruchtjes zijn breed gevleugeld. De vruchtsteel is 0,2-1 cm lang. De vruchten zijn, vanaf de zijkant, 1-1,4 mm hoog en 1-1,2 mm breed. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen in ondiep, matig voedselrijk, stilstaand of langzaam stromend, ondiep water of op natte, matig voedselrijke, niet kalkhoudende zandgrond (soms venig). Vaak op periodiek droogvallende plaatsen.

Groeiplaats - Water (plassen, poelen, soms ook in 's zomers opdrogende poelen en sloten) en waterkanten (open, zandige oevers).
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: vrij zeldzame soort
Ecologische groep: voedselrijke wateren
© 2020  FLORON
Ga naar de volledige website