Kransmuur

Polycarpon tetraphyllum


© Els Heijman

Ecologie & verspreiding
Kransmuur staat op open, zonnige en warme, droge en matig zure, voedselrijke tot zeer voedselrijke, kalkarme en zandige, vaak stenige grond en is bestand tegen betreding. De kale, eenjarige en 5-tallige plant groeit op rotsachtige plaatsen en voetpaden, tussen straatstenen, aan de voet van muren en op ruderale plekken. Ze stamt oorspronkelijk uit het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied en is tegenwoordig uit alle werelddelen bekend. Ze groeit van nature tussen rotsen maar was ook in het gebied van herkomst al bekend uit het stedelijke milieu. De soort is eind vorige eeuw voor het eerst waargenomen in Nederland, waarna een snelle uitbreiding in stedelijke gebieden volgde. Zo is ze recent ontdekt voor de stad Groningen dat nu het meest noordelijk voorkomen vormt in ons land en mogelijk zelfs in Europa.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - september

Hoogte - 0,10-0,25 m.

Geslachtsverdeling -

Wortels -

Stengels/takken - De opstijgende tot rechtopstaande stengels zijn sterk vertakt.

Bladeren - De groene bladeren zijn kaal en elliptisch. Meestal staan ze met vier bij elkaar. Ze hebben zilverachtige, vliezige steunbladen en schutbladen.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De zeer kleine, witachtige bloemen zitten in ijle, sterk vertakte bloeiwijzen. De kelkbladen zijn vliezig en hebben een groene middennerf. Ze zijn ongeveer 2 mm. De kroonbladen zijn iets korter dan de kelkbladen.

Vruchten - Een doosvrucht. De vruchten hebben drie kleppen. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme, open plaatsen (tredplant) op droge, voedselrijke tot zeer voedselrijke, zandige of vaak stenige grond.

Groeiplaats - Rotsachtige plaatsen, op voetpaden, tussen straatstenen en aan de voet van muren.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: exoot (na 1900 verwilderd of aangeplant)
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: tredplant
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website