Bolrond muisjesmos

Grimmia orbicularis


© Michael Lueth (www.milueth.de)

Ecologie & verspreiding
Ecologie
Grimmia orbicularis groeit in vrijwel ronde kussentjes op basisch gesteente, de kussentjes lijken op die van Grimmia pulvinata, maar verschillen in bladvorm, basaal celpatroon en sporenkapsels. In het buitenland is de habitat vaak kalksteen of basisch basalt, maar in Nederland is de meest voorkomende habitat verweerd, kalkrijk cement, zoals gebruikt voor de bouw van bunkers, tuinmuren en brugleuningen. Ook wordt de soort soms aangetroffen op oude eternieten daken.

Verspreiding
In Nederland werd de soort tijdens een inventarisatie van 319 betonnen bunkers in de Nieuwe Hollandse Waterlinie 45 keer op daken aangetroffen, vooral op bunkers in De Biesbosch. Elders in het land is de soort slechts zelden aangetroffen. In 2010 werd G. orbicularis gevonden in het centrum van Utrecht, op een betonwand van een viaduct bij winkel-centrum Hoog Catharijne.

Grimmia orbicularis is een thermofiele soort met een vrijwel mondiale verspreiding. G. orbicularis komt niet voor in de meest noordelijke delen van Europa en Noord-Amerika. Op basisch zandsteen in Spanje is G. orbicularis evenwel het meest voorkomende mos.


Summary
Grimmia orbicularis is a thermophilous species on basic rock. In het Netherlands, it was found regularly on weathered concrete of bunkers and (garden) walls.

Familie: Grimmiaceae
Groep: Bladmossen
Status: Rode Lijst: Gevoelig
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Biotoopvoorkeur: Pioniers op baserijke steen
Substraatvoorkeur: steen
Controle: microscopische determinatie
© 2020  BLWG
Ga naar de volledige website