Dragon

Artemisia dracunculus


Ecologie & verspreiding
Dragon is te vinden op zonnige, warme, droge, voedselrijke en goed gedraineerde grond. Ze wordt al een paar eeuwen lang wereldwijd als keukenkruid gekweekt en is lokaal verwilderd en ingeburgerd. Het gebruik van deze oorspronkelijk uit Centraal-Azië afkomstige plant gaat in West-Europa al terug tot in de Middeleeuwen. In Nederland wordt ze zeer zeldzaam verwilderd aangetroffen in de duinen en op enkele andere plaatsen in het midden en zuiden. Deze Alsem is kaal en verder goed te herkennen aan haar enkelvoudige bladeren (alleen de onderste bladeren hebben een driespletige top) met spitse top. De bestuiving geschiedt vooral door zweefvliegen, de zaden worden het meest door de wind verspreid. De plant heeft een bittere, peperachtig anijssmaak en wordt gebruikt bij de bereiding van velerlei gerechten. Vroeger werd ze aangewend tegen slangen- en insectenbeten en gebruikt als versterkingsmiddel voor maag en darmen. Momenteel wordt onderzocht of ze bruikbaar is bij de behandeling van diabetes.
Familie: Asteraceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website