Rode spoorbloem

Centranthus ruber


© Adrie van Heerden

Ecologie & verspreiding
Spoorbloem staat het liefst op droge, kalkrijke verweerde muren, sluis-, gracht- en kademuren, in voegen van trottoirs en op andere stenige plaatsen in steden. Spoorbloem is afkomstig uit Zuid-Europa en al lang als sierplant in cultuur. Spoorbloem is een fraaie, decoratieve muurplant met blauwgroen berijpte bladeren en rode, soms witte bloemen. In Nederland staat Spoorbloem veel in tuinen, waaruit ze gemakkelijk verwildert. De soort burgert momenteel in, onder andere in Haarlem, Leiden en Middelburg. Spoorbloem wordt vooral in de Randstad regelmatig als muur- en gevelplant gevonden, maar groeit bijvoorbeeld ook langs spoorwegen. Zij kan goed tegen hitte. Van nature komt de soort voor in bergachtige gebieden. Daardoor is zij goed aangepast aan het bestaan in het stedelijk gebied. Bovendien profiteert zij van klimaatverandering.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - september

Hoogte - 0,30-0,80 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De rechtopstaande stengels zijn vertakt, blauwgroen en kaal. De plant groeit in pollen.

Bladeren - De tegenoverstaande, blauwgroene bladeren zijn kaal, vaak met een waslaagje, soms iets vlezig, lancetvormig tot eirond en 3 tot 8 cm lang. Ze hebben een gave rand of soms met enkele stompe tanden. De bovenste, zittende bladeren zijn aan de voet zwak getand en stengelomvattend met een hartvormige voet.

Bloemen - De geurende bloemen vormen samen een schermvormige pluimen. Ze zijn rozerood of zelden wit, buisvormig, 2-lippig, 0,8 tot 1,2 cm lang en met een dunne spoor van 0,4 tot 0,75 cm. Elke bloem bevat 1 meeldraad.

Vruchten - Een nootje met 1 zaadje en een blijvende veervormige kelk.

Bodem - Zonnige plaatsen op steenachtige grond.

Groeiplaats - Rotsspleten, rotswanden, oude muren, waterkanten (kademuren) en andere steenachtige plaatsen.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: muren
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website