Peterselie

Petroselinum crispum


© Claud Biemans

Ecologie & verspreiding
Peterselie prefereert zonnige tot licht beschaduwde, vochtige, humus- en voedselrijke bodems. Ze staat op ruderale plaatsen, op rotsen en muren. In akkers en velden. De kale plant stamt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Noord-Afrika en is in vele landen van Europa in cultuur genomen en van daaruit verwilderd en ingeburgerd. De soort kwam en komt verspreid voor in Nederland, uitgezonderd Midden- en Zuid-Limburg. Peterselie is vooral herkenbaar aan haar karakteristieke geur bij kneuzing en de sterk glanzende bladeren. Het is een belangrijk keukenkruid en wordt gebruikt als garnering, in soepen, stoofpotten en vleesgerechten. De plant is zeer rijk aan de vitamines A en C, maar bevat ook oxaalzuur. Medisch werd de plant tegen tal van kwalen aangewend, zoals o.a. tegen jicht en reuma, epileptische aanvallen, nierstenen en leverklachten, maar daarnaast werd het ook als aphrodisiacum gebruikt en als vruchtafdrijvend beschouwd. De vruchten bevatten apiol, een giftige stof, vooral voor de lever.
Familie: Apiaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: zeldzame soort
© 2019  FLORON
Ga naar de volledige website