Quinoa

Chenopodium quinoa


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Quinoa staat op open, zonnige, goed gedraineerde, vochtige, neutrale of basische, zandige leem of klei, verdraagt zout, saltspray en droogte maar is intolerant voor schaduw. In Nederland is de plant te vinden op ruderale plaatsen en in bermen. De eenjarige plant stamt uit de Hoge Andes van Peru, Ecuador en Bolivia, alwaar de plant in de Incatijd al gekweekt werd en er al diverse variëteiten aanwezig waren. De teelt vond destijds plaats boven de 4000 m waar geen Mais meer verbouwd kon worden. Tegenwoordig wordt ze in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika, in Europa en Australië wegens haar voedingswaarde geteeld. In Nederland slaat ze op een paar plaatsen op uit gemorste zaden of zijn verwilderd vanuit de teelt. De zaden (bleekgeel, rood of zwart) zijn eetbaar nadat de saponine houdende, vliezige vruchthuid is verwijderd; ze worden gekookt of als graan gemalen en zijn rijk aan mineralen en vitaminen. As van de stengels wordt vaak samen met cocabladeren gekauwd.
Familie: Amaranthaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
© 2019  FLORON
Ga naar de volledige website