Oosterse klaproos

Papaver pseudo-orientale


Ecologie & verspreiding
Oosterse papaver staat op zonnige, droge, goed doorlatende bodems en op stenige plaatsen. De overblijvende plant groeit van nature in graslanden en rotsachtige hellingen in steppengebieden in Turkije, Iran en het zuidelijk deel van de Kaukasus. Ze wordt als sierplant toegepast en als zodanig in de gematigde streken van de Oude en Nieuwe Wereld ingeburgerd geraakt. In Nederland komt de soort zeer zeldzaam verwilderd voor. Oosterse papaver behoort tot het complex waar ook Reuzenklaproos deel van uitmaakt. Hierbinnen is het moeilijk te onderscheiden en af te grenzen, mede door allerlei overgangen en bastaardvorming. Ze valt te onderscheiden van Reuzenklaproos, die in ons land ook als tuinplant gebruikt wordt, door o.a. de rechtopstaande bloemknoppen, de vlakke stempelschijf en het meestal hogere aantal stempelstralen.
Familie: Papaveraceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: zeldzame soort
© 2019  FLORON
Ga naar de volledige website