Damhert

Dama dama


© Pim Leijen

Ecologie & verspreiding
Damherten tonen veel kleurvariatie, van bijna wit tot bijna zwart. Bruine dieren zijn vaak licht gespikkeld. Ze zijn kleiner dan een edelhert en groter dan een ree en hebben de langste staart. Volwassen mannetjes worden soms wel 100 kg, voor de vrouwtjes is dat wat minder. De takken van het gewei vormen bij een volwassen bok een brede beenplaat (blad- of schoffelgewei). Het gewei wordt in mei afgeworpen. De bronst valt in oktober-december. Verscheidene mannetjes trekken dan veelal naar een hoofdbronstplaats. In mei-juni worden een, soms twee kalfjes geboren.
Familie: Cervidae
Groep: Evenhoevigen
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website