Edelhert

Cervus elaphus


© De Zoogdiervereniging

Ecologie & verspreiding
Het edelhert is het grootste in Nederland in het wild voorkomende hoefdier. De vacht is overwegend bruin (winter) tot bruinrood (zomer). Edelherten leven in roedelverband en de mannelijke dieren (herten of bokken) paren met meerdere vrouwtjes (hindes). Net als bij andere evenhoevigen zijn gewichten afhankelijk van geslacht en leeftijd, en van de kwaliteit van het leefgebied. Een volwassen hert wordt op de Veluwe maximaal 175 kg, een hinde 85 kg. Herten en hindes leven gescheiden, behalve in de bronsttijd in september-oktober. De kalveren worden in mei-juni geboren. Als regel werpt een hinde één kalf; tweelingen zijn een grote uitzondering. De herten werpen hun gewei af in februari-maart, de oudste het eerst. Direct daarna start de groei van het bastgewei, dat in augustus is volgroeid. Edelherten zijn schuw en beperken hun activiteit tot de schemering en nacht, maar dit gedrag is snel omkeerbaar als de mens uit het leefgebied verdwijnt, of naarmate plaats en gedrag van de mens voorspelbaarder wordt.
Familie: Cervidae
Groep: Evenhoevigen
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: zeldzaam
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website