Rosse woelmuis

Myodes glareolus


© Rudmer Zwerver

Ecologie & verspreiding
De rosse woelmuis heeft een voor een woelmuis vrij spitse snuit en duidelijk uitstekende oren. De vacht is op de rug en de kop opvallend rossig bruin, de flanken zijn grijs en de buik is witgrijs. De kop-romplengte is tot 13,5 cm, de staart is tweekleurig en relatief lang, ongeveer de helft daarvan. Het lichaamsgewicht is maximaal 40 g. In tegenstelling tot de andere woelmuizen is de rosse woelmuis overdag regelmatig te zien, foeragerend tussen de bladeren in een bosrijke omgeving. De soort laat zich eenvoudig met inloopvallen vangen, en zijn aanwezigheid is dus relatief eenvoudig vast te stellen. Veel waarnemingen hebben dan ook betrekking op vangsten.
Familie: Muridae
Groep: Knaagdieren
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemeen
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website