Veldspitsmuis

Crocidura leucodon


© René Janssen

Ecologie & verspreiding
De veldspitsmuis is op de rug donkerbruin tot zwart; deze kleur loopt door op de buitenkant van de poten en is scherp afgescheiden van het grijswit van de buikzijde en de rest van de poten. De soort onderscheidt zich daarmee van de huisspitsmuis. De staart is ongeveer een derde van de lichaamslengte en toont korter dan die van de huisspitsmuis. De tanden zijn wit, de oorschelpen steken duidelijk buiten de vacht en op de staart staan lange afstaande haren tussen de korte aanliggende haren. Mannetjes en vrouwtjes zijn even groot: lichaamslengte tot 9 cm, staartlengte tot 4,3 cm, en gewicht tot 13,5 gram. De eerste jongen worden in het voorjaar geboren na een draagtijd van circa 30 dagen. De vrouwtjes kunnen direct na de geboorte weer bevrucht worden.
Familie: Soricidae
Groep: Insecteneters
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: zeldzaam
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website