Eikelmuis

Eliomys quercinus


© De Zoogdiervereniging

Ecologie & verspreiding
De eikelmuis heeft een isabelkleurige kop met een scherp zwart oogmasker en een grauwgrijze- tot warmbruine rugvacht. Er is een scherpe scheiding met de witte onderkant. De staart wordt naar het eind toe donkerder en heeft een wit pluimpje. De kop-romplengte is tot 17 cm, de staart tot 15 cm en het lichaamsgewicht tot 120 g. Met zijn grote ogen, bewegelijke grote oren en lange tastharen rond de snuit en boven de ogen is de eikelmuis aangepast aan een overwegend nachtelijke levenswijze.
Tijdens de voortplantingsperiode vertonen eikelmuizen territoriaal gedrag, maar daarbuiten is er weinig onderlinge agressie. Ze benutten soms gezamenlijk een slaapplaats. In mei-juni worden 2-8 jongen geboren; soms is er eind juli een tweede worp. De leefgebieden van mannetjes zijn groter (ca. 7 ha) dan die van vrouwtjes (ca. 3 ha). Hete droge zomers en strenge winters brengen ze slapend door.
Familie: Myoxidae
Groep: Knaagdieren
Status: Rode lijst (2009): Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzaam
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website