Haas

Lepus europaeus


© Luuk Belgers

Ecologie & verspreiding
De vacht van de haas is grijs tot roodbruin, met uitzondering van de witte buik. Ook de onder- en zijkanten van de staart zijn wit, de bovenkant ervan is zwart, net als de buitenkant van de punten van de lange oren. De achterpoten zijn relatief lang. De kop-romplengte is maximaal 68 cm. Nederlandse hazen wegen maximaal 5 kg. De jongen (1-5) worden volledig behaard en met open ogen geboren. Ze worden gedurende een maand slechts eenmaal per dag gezoogd. Hazen hebben geen holen en rusten in een ondiep kuiltje, een zogenaamd leger, maar voor het werpen van de jongen wordt geen leger gemaakt. Over het algemeen worden hazen als solitair levende dieren beschouwd, maar groepsvorming komt regelmatig voor, met name ’s nachts. In het voorjaar worden soms overdag tot wel 25 hazen bij elkaar gezien.
Familie: Leporidae
Groep: Haasachtigen
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemeen
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website