Otter

Lutra lutra


© Hugh Jansman

Ecologie & verspreiding
Otters zijn marterachtige oeverbewoners die zijn aangepast aan voedsel zoeken in het water; ze kunnen zich echter ook op het land goed voortbewegen. De dichte vacht is aan de bovenzijde en zijkanten donkerbruin (droog) of grijzig (nat) en op de onderzijde en kin lichter. Rond de lippen en op de kin kunnen ze een individueel verschillend wit vlekkenpatroon hebben. Volwassen mannetjes zijn gemiddeld groter en zwaarder dan vrouwtjes: in Nederland van neus tot staartpunt respectievelijk tot 119 en 107 cm, bij een maximaal gewicht van 13,2 en 8,2 kg. Otters kunnen 12-15 jaar oud worden. Mannetjes zijn vanaf 12, vrouwtjes vanaf 20 maanden geslachtsrijp. De worpgrootte is meestal 2-3, maximaal 5. Tussen opvolgende worpen zit 10-12 maanden. Jongen kunnen het hele jaar geboren worden, maar er is een piek in de nazomer.
Familie: Mustelidae
Groep: Roofdieren
Status: Rode lijst (2009): Verdwenen
Zeldzaamheid: verdwenen
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website