Steenmarter

Martes foina


© Henk van Harskamp

Ecologie & verspreiding
De steenmarter lijkt op een laag op de poten staande slanke kat. De dekharen van de vacht zijn bruin tot grijsbruin, waardoorheen de witte tot grijswitte ondervacht schemert. Kenmerkend is de witte tot geelwitte keelvlek, die meestal van de kin tot over de borst reikt en vaak uitloopt tot op de beide voorpoten. De neus is vleeskleurig. Het mannetje is gemiddeld groter en zwaarder dan het vrouwtje: van neus tot staartpunt gemeten 70 tegenover 65 cm en 1700 tegenover 1300 g. Steenmarters zijn trage voortplanters. Na de paring, tussen half juni en half augustus, wordt na een uitgestelde embryonale ontwikkeling rond februari een nest van meestal twee of drie jongen geboren. Daar staat tegenover dat dieren van meer dan tien jaar oud geen zeldzaamheid zijn.
Familie: Mustelidae
Groep: Roofdieren
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: vrij zeldzaam
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website