Boommarter

Martes martes


© Henk van Harskamp

Ecologie & verspreiding
De boommarter is zo groot als een slanke kat en heeft een vosachtige kop. Hij heeft een kastanjebruine bovenvacht in de zomer en een roodbruine vacht in de winter. De ondervacht is donkergrijs. De keelvlek is meestal oranje tot geel van kleur, maar soms wit. De neuspunt is zwart tot donkerbruin. Vergeleken met de steenmarter zijn de oren groter, staan ze wat hoger op de kop en hebben ze vaak een duidelijke witte rand. De voetzolen zijn in de zomer wat dichter behaard dan bij de steenmarter en in de winter geheel behaard. Zoals bij de meeste marterachtigen is het mannetje groter dan het vrouwtje: de kop-romplengte is bij mannetjes tot 53 cm bij een gewicht tot 1800 g, bij vrouwtjes is dit respectievelijk 45 cm en 1300 g.
Familie: Mustelidae
Groep: Roofdieren
Status: Rode lijst (2009): Kwetsbaar
Zeldzaamheid: zeldzaam
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website