Das

Meles meles


© Jelger Herder

Ecologie & verspreiding
De das is de grootste marterachtige van Nederland met een zwaargebouwd en gedrongen lichaam, korte poten en een korte, brede bossige staart. De kop is wit met twee brede zwarte strepen, een zwarte keel en een grote zwarte neus. De bovenzijde is zilvergrijs of leemkleurig, de buik geelwit tot vuilgrijs. Een volwassen das is van neus tot staartpunt maximaal 80 cm lang, en hij weegt maximaal 16 kg. Mannetjes zijn in de regel zwaarder dan vrouwtjes. Dassen leven in een zelfgegraven burcht, die decennia lang in gebruik kan zijn bij opeenvolgende generaties. De burchten worden keer op keer opgeschoond en uitgebreid, waardoor een enorm stelsel van gangen en kamers kan ontstaan.
Familie: Mustelidae
Groep: Roofdieren
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: vrij zeldzaam
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website