Amerikaanse nerts

Mustela vison


© Carel van der Sanden

Ecologie & verspreiding
De uit Noord-Amerika geïmporteerde Amerikaanse nerts is een middelgrote marterachtige met een kop-romplengte tot 45 cm en een lichaamsgewicht tot 1850 g. Hij heeft een dichte, diep-chocoladebruine vacht en meestal een witte kin. De relatief dikke laag onderhuids vet is een aanpassing aan de semiaquatische levenswijze. De dieren zijn nachtactief en solitair. Vrouwtjes hebben jaarlijks een worp van 4-6 jongen. De soort wordt sinds de jaren 1920 in Europa gefokt voor de pelsindustrie. Er werden in Nederland in 2014 iets meer dan een miljoen moederdieren gehouden.
Familie: Mustelidae
Groep: Roofdieren
Status: Rode lijst (2009): Niet beschouwd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website