Grijze eekhoorn

Sciurus carolinensis


© De Zoogdiervereniging

Ecologie & verspreiding
De grijze eekhoorn is een knaagdier dat oorspronkelijk in het oosten van de Verenigde Staten en Canada voorkomt en in bepaalde delen van Europa is geïntroduceerd. Grijze eekhoorns zijn overdag actief en blijven ook de hele winter actief, zij het wat minder uren per dag. Ze kunnen in allerlei bossen voorkomen, maar hebben een duidelijke voorkeur voor loofbossen en parkachtige gebieden. Ze foerageren meer op de grond dan rode eekhoorns. De soort eet veel noten en zaden, die ook verstopt worden als voorraad voor de winter. Doordat de kiemkern van tevoren uit de zaden geknaagd wordt, draagt dit niet bij aan verspreiding en kiemen van boomzaden in het bos. Verder maakt de grijze eekhoorn gebruik van aanwezig voedsel als maïs, vruchten, bloemen en paddenstoelen en boombast. Incidenteel worden insecten of vogeleieren gegeten. Hij steelt ook voedselvoorraden van de rode eekhoorn en struint vuilnisbakken en vogelvoederplaatsen af. Bij voedselschaarste en/of populatiedruk kan de grijze eekhoorn over meerdere kilometers migreren.
Familie: Sciuridae
Status: Rode lijst (2009): Niet beschouwd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website