Eekhoorn

Sciurus vulgaris


© De Zoogdiervereniging

Ecologie & verspreiding
De eekhoorn is een van de bekendste Nederlandse zoogdieren. De soort is gemakkelijk te zien doordat hij het hele jaar door overdag actief is. Kenmerkend zijn de lange pluimstaart, de grote ogen en in de winter de pluimen op de oren. Hun lange tenen met lange nagels maakt ze tot goede klimmers. De kleur van de vacht op de rug varieert van oranje of rood tot kastanjebruin, zwartbruin of grijs, scherp afgescheiden van de witte buik. In de winter is de vacht op de rug en de flanken wat grijzer. De geslachten zijn nagenoeg even groot en zwaar (lengte van neus tot staartpunt tot 45 cm, waarvan 15-20 cm staart, en wegen tot 410 g.

Eekhoorns leven grotendeels solitair, behalve in de winter en het voorjaar, wanneer nesten soms gemeenschappelijk worden benut. In de winter is de activiteit voornamelijk beperkt tot de voor- en namiddag, maar in naaldbos houden ze geen middagpauze, doordat de zaden van naaldbomen klein zijn en ze dus langer moeten foerageren.
Familie: Sciuridae
Groep: Knaagdieren
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemeen
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website