Siberische grondeekhoorn

Eutamias sibiricus


© Twan Hak

Ecologie & verspreiding
De Siberische grondeekhoorn is een dagactieve, meest op de grond levende soort, hoewel hij goed en hoog kan klimmen. De kop-romplengte is maximaal 17 cm, de staartlengte 12 cm, en het gewicht tot 120 g. De rug is bruingrijs, oker-of zandkleurig, met vijf zwartbruine en vier lichte lengtestrepen. De buik is witgrijs en loop geleidelijk over in de rugkleur. De kop is rossig, met boven en onder de ogen een lichte streep. De staart is grijsachtig; bij het spreiden zijn drie zwartbruine lengtestrepen en een witte buitenrand. Verwisseling met andere gestreepte eekhoornsoorten is mogelijk, maar die worden in Nederland weinig verhandeld. Het is echter niet uit te sluiten dat een enkele waarneming van een Siberische grondeekhoorn een andere eekhoornsoort betrof.
De dieren worden tot 6-7 jaar oud. Er zijn per jaar 1-2 worpen van 3-6 jongen. De dieren houden van ongeveer eind oktober tot begin maart een winterslaap in een hol onder de grond, maar ze worden regelmatig wakker om te eten.
Familie: Sciuridae
Groep: Knaagdieren
Status: Rode lijst (2009): Niet beschouwd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website