Home | Stoepplantjes invoeren | Kaart | Stoepplantjes herkennen | Over het project

Stoepplantjes onderzoek

Welke planten groeien er voor jouw deur? Dat willen wij graag weten! Stoepplantjes zijn namelijk ontzettend belangrijk. Ze koelen de stad, ze zorgen ervoor dat water sneller wegloopt als het regent, ze zijn goed voor schone lucht en belangrijk voor de natuur.Met het stoepplantjesproject willen we samen met jou onderzoeken welke planten er op en langs je stoep groeien en waarom. We willen dit samen met zoveel mogelijk mensen in heel Nederland doen. Op deze website kun je invoeren welke stoepplantjes je waar hebt gevonden.

Je kunt heel makkelijk meedoen en je hoeft echt geen tuin te hebben.

Stap 1: Ga naar buiten en kijk bij jou op de stoep wat voor plantjes er groeien. Planten met bladeren én bloemen zijn het makkelijkst te herkennen.

Stap 2: Maak met je telefoon een foto van de plant en zoek op welke soort het is. Als je stoepplantjes gaat invoeren kan je een plantennaam intypen of een foto uploaden. Als je een foto upload, dan krijg je vanzelf te zien wat voor stoepplantje het waarschijnlijk is. Denk je dat de app het fout heeft zoek de plant dan op in onze fotobieb of op het internet.

Stap 3: Weet je nu welke plant het is of ga je een foto uploaden om erachter te komen? Dan ben je klaar op stoepplantjes te gaan invoeren! Je mag één of meer planten invoeren, er zijn ontzettend veel soorten om te ontdekken!
Alle ingevoerde stoepplantjes kun je bekijken op de kaart. Hier kun je ook je eigen ingevoerde stoepplantjes terugvinden.
Weet je nog niet precies welke plant(en) je hebt gevonden? Klik dan hier om te leren hoe je verschillende soorten stoepplantjes kan herkennen.
Kom je er zelf niet uit en wil je wat hulp, deel dan de foto van je stoepplantje en je vraag met ons via social media (@stoepplantjes) of email ons (stoepplantjes@hortus.leidenuniv.nl). Wil je meer weten over het onderzoek ga dan naar Over het project. Op Instagram, Facebook, Twitter kan je ons volgen of schrijf je in voor de Stoepplantjesnieuwsbrief voor het laatste nieuws over het project.

Het stoepplantjesonderzoek vindt plaats in samenwerking met Weekend van de Wetenschap. Weekend van de Wetenschap is hét gratis wetenschapsfestival voor iedereen van 8 tot 88 jaar en vindt plaats op 2 en 3 oktober 2021.
Het stoepplantjesonderzoek is een initiatief van de Hortus botanicus Leiden en de vakgroep Science Communication en Society (SCS) binnen Universiteit Leiden in samenwerking met Weekend van de Wetenschap