Fluweelblad

Abutilon theophrasti


© Annie Vos

Ecologie & verspreiding
Fluweelblad staat op zonnige, warme, vochtige, voedselrijke grond. Deze inburgerde neofiet groeit in akkers (met name bietenakkers) en op ruderale plekken. In Europa was ze oorspronkelijk beperkt tot het zuidoosten maar heeft zich naar het noorden verplaatst. Tegenwoordig is ze vrij zeldzaam ingeburgerd in het zuidoosten en het midden van het land en elders zeldzaam tot zeer zeldzaam. Deze inburgering heeft plaatsgevonden in de periode 1925-1949, de oudste vondst dateert overigens al van 1914. De soort was en is een oude cultuurplant die in China al 3000 jaar wordt gebruikt. Ze levert sterke jute-achtige vezels, eetbare bladeren en vruchten en er kan ook olie uit gewonnen worden. Daarnaast werd ze medicinaal gebruikt tegen koorts, maagklachten en dysenterie. De zaadproductie is enorm en ze blijven tot meer dan 50 jaar kiemkrachtig. In Nederland heeft de plant nog geen problemen opgeleverd, maar in Noord-Amerika heeft de geïntroduceerde soort een slechte reputatie en zorgt ze voor grote problemen.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - augustus

Hoogte - 0,50-1,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De stengels staan rechtop.

Bladeren - De bladeren zijn kort en zacht behaard, bijna rond, hebben een hartvormige voet en zijn toegespitst en gekarteld-getand.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De alleenstaande of met enkele bijeen staande bloemen vind je in de bladoksels. Ze zijn oranje-geel en gesteeld. Er is geen bijkelk.

Vruchten - Een splitvrucht. De meerzadige vrucht bestaat uit openspringende, onderling vergroeide hokjes. De dertien  of veertien  deelvruchten zijn ruw behaard. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme, open plaatsen op vochtige, voedselrijke grond.

Groeiplaats - Akkers (met name bietenakkers).
Familie: Malvaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: exoot (na 1900 verwilderd of aangeplant)
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: voedselrijke akkers
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website