Caucalis

Caucalis platycarpos


© Marian Baars

Ecologie & verspreiding
Caucalis staat op open, zonnige, vochthoudende, matig voedselrijke, stikstofarme tot stikstofrijke, kalkrijke zand, leem- en kleibodems. Deze lichtminnaar groeit in graanakkers en op braakliggende, ruderale grond. Het verspreidingsgebied van Caucalis reikt noordelijk op het vasteland tot in België. Deze kensoort van het Caucalidion-Verbond is niet inheems in Nederland, maar treedt soms op als adventief. De plant is vooral herkenbaar aan de vruchten die op de ribben een rij krachtige stekels dragen met aan de top een weerhaak. Naast zelfbestuiving wordt ze door insecten bezocht en bestoven, het zaad wordt door de wind verspreid of blijft haken aan de vacht van passanten en op deze manier getransporteerd. In de omringende landen gaat de soort sterk achteruit door een betere zaadreiniging en intensievere landbouw met het daarbij horende gebruik van veel meststoffen en herbiciden. De bladeren zijn gekookt eetbaar en worden ingemaakt voor wintersalades, ze zijn rijk aan antioxidanten die mogelijk geschikt zijn voor medisch gebruik.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - juni

Hoogte - 0,15-0,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De rechtopstaande stengels zijn vertakt, meestal borstelig behaard, massief en kantig.

Bladeren - De bladeren zijn meestal borstelig behaard en twee- tot drievoudig geveerd met diep ingesneden deelblaadjes.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in lang gesteelde schermen met twee tot vijf stralen. Ze zijn wit of roze en 2 mm groot. Er zijn nul, één of twee omwindselbladen en drie tot vijf omwindselblaadjes.

Vruchten - Een splitvrucht. De elliptische vruchten zijn 6-13 mm lang en zijn voorzien van rijen stekels. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme, open plaatsen op vochthoudende, matig voedselrijke, kalkrijke grond.

Groeiplaats - Akkers (graanakkers), braakliggende grond en ruderale plaatsen.
Familie: Apiaceae
Groep: S
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: kalkrijke akkers
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website