Chinese bruidssluier

Fallopia baldschuanica


© Adrie van Heerden

Ecologie & verspreiding
Chinese bruidsluier staat in Nederland op zonnige tot beschaduwde, vochtige maar goed gedraineerde, matig voedselrijke tot voedselrijke bodems, die uit diverse grondsoorten kunnen bestaan. De overblijvende, houtige plant groeit in ruigten en struikgewas, langs de oevers van diverse waterlopen, in hakhout en heggen, in geruderaliseerde duinen en nabij woningen. De soort stamt oorspronkelijk uit West-China en Tibet en is plaatselijk ingeburgerd in Europa en Noord-Amerika, ze wordt als sierplant gekweekt voor afscheidingen, muren en pergola’s en verwildert gemakkelijk uit tuinen of uit weg geworpen tuinafval. Chinese bruidsluier is in Nederland plaatselijk ingeburgerd, concentraties van vondsten liggen in de Hollandse duinen en in de Urbane gebieden. Deze Duizendknoop is gekenmerkt door haar lange, houtige stengels (tot meer dan 15 m), de zeer losse, sterk vertakte bloeipluim met witte bloemen, de lang gesteelde bladeren met een hartvormige voet en toegespitste top. Ook de knopvormige stempels en de, aan de voet papilleuze meeldraden zijn karakteristiek.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - herfst

Hoogte - 3,00-15,00 m.

Geslachtsverdeling -

Wortels -

Stengels/takken - Een snel groeiende, houtige klimplant (soms tot wel 10 cm per etmaal langer wordend). Tot vijftien meter lange stengels. De takken verliezen in de herfst hun blad.

Bladeren - Lang gesteelde bladeren met een hartvormige voet en een toegespitste top.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Grote witte pluimen van bloemen. De buitenste bloemdekbladen zijn breed gevleugeld en wit of groenachtig. Vaak zijn ze roze aangelopen. De stempels zijn knopvormig.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten zijn wit. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige tot half beschauduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond.

Groeiplaats - Struikgewas, ruigten, heggen, oevers, muren en schuttingen.
Familie: Polygonaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: voedselrijke ruigten
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website