Wolf

Canis lupus


© Aaldrik Pot

Ecologie & verspreiding
De wolf is de wilde voorvader van onze hond en sommige hondenrassen lijken er dan ook nog sterk op. De Europese wolf is op de rug (donker)grijs, met een vaag zadel bij de schouder. De kop is contrastrijk getekend, waarbij vooral de zwarte lippen en de witte vacht daaromheen opvallen. In Midden-Europa wegen mannetjes tot 55 kg; ze hebben een schofthoogte tot 90 cm en zijn tot 195 cm lang. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Noord-Europese wolven zijn gemiddeld groter, Zuid-Europese dieren kleiner. Wolven leven in roedels, bestaande uit een volwassen paar en hun nakomelingen. Op een leeftijd van 1-2 jaar verlaten jongen het ouderlijk territorium. Ze kunnen in een paar maanden tijd grote afstanden afleggen, soms meer dan 1000 kilometer. Territorium- en worpgrootte variëren met de beschikbaarheid van voedsel. In Midden-Europa is een wolventerritorium 150-350 km2, met gemiddeld 2-3 wolven per 100 km2.
Familie: Canidae
Groep: Roofdieren
Status: Rode lijst (2009): Thans niet bedreigd
© 2019  NDFF
Ga naar de volledige website