Home | Waarnemingen invoeren | Kaart | Zoekkaart en Uitleg

Handleiding Zelf onderzoek doen aan (Korst)mossen en Stadsklimaat

We roepen iedereen op om mee te doen met onderzoek naar het effect van het stadsklimaat op de natuur. Hiervoor maken we gebruik van mossen en korstmossen op bomen. In het filmpje hieronder leggen we uit hoe het onderzoek in z'n werk gaat.

Zo doe je mee

1. Kies 5 vrijstaande bomen langs een weg, op de stoep, of op een grasveld in een park. De vijf bomen staan in een rij of groep niet verder dan 100 meter uit elkaar. Ook mogen de bomen niet scheef staan. De dikte moet minimaal de breedte van een vel papier (21 cm) zijn. Op deze bomen moeten op ooghoogte korstmossen groeien.

2. Download en print de zoekkaart. Hierop staan vijf groeivormen van mossen en korstmossen afgebeeld. Lees de beschrijvingen goed en probeer ze als oefening vooraf op wat bomen terug te vinden. We gebruiken in dit onderzoek groeivormen, omdat er heel veel soorten zijn en het lastig is om ze allemaal op naam te brengen.

3. Begin bij de eerste boom en schat de hoeveelheid van elk van de 5 typen groeivormen: geen / weinig / veel. Geen betekent dat je dit type niet met zekerheid hebt gezien. Weinig betekent dat je het type op een paar plekjes hebt zien groeien. Veel betekent dat dit type een flink deel van begroeiing op de boomstam uitmaakt. We geven geen exacte grenzen omdat de hoeveelheid korstmos per boom verschilt. Kijk alleen naar de begroeiing rond ooghoogte (+/- 1,5 tot 2,0 meter) en aan de meest begroeide zijde van de boom.

4. Herhaal dit totdat je 5 bomen hebt onderzocht.

5. De gegevens voer je in via deze website met de knop hieronder. Je kunt de gegevens direct in het veld invoeren. Je kunt de gegevens ook op een formulier invullen en thuis invoeren.

6. Ben je klaar, dan wordt er een score berekent.

7. Jouw telling komt op de kaart te staan. Deze is voor iedereen zichtbaar.

Veelgestelde Vragen

Kan ik gericht zoeken naar warme en koude plekken in de stad?

In de Atlas Natuurlijk Kapitaal staat een kaart met een model (schatting) van het hitte-eilandeffect voor elke plek in Nederland. Door ons onderzoek uit te voeren in een blauw, geel en rood gebied kun je zelf ontdekken wat het effect van het stadsklimaat is.

Ik woon niet in een grote stad, kan ik wel meedoen?

Het is de bedoeling dat je het onderzoek uitvoert in dichtbebouwd gebied. In kleine plaatsen kun je ook meedoen. Denk aan nieuwbouwwijken, parken, parkeerplaatsen en winkelstraten. Als er maar wat bestrating en beschutting van gebouwen in de omgeving is. Het onderzoek kun je dus niet uitvoeren op het platteland of in natuurgebieden.

Welke boomsoorten zijn geschikt?

Het maakt niet erg uit welke boomsoort je neemt. Het is wel belangrijk dat er op ooghoogte mossen of korstmossen groeien. Platanen en sommige esdoorn zijn nooit erg met mossen begroeid omdat ze de schors laten vallen.

Moet ik rekening houden met het weer of seizoen?

Voer het onderzoek uit als de boomschors droog is. De kleuren komen dan het beste overeen met die van de foto's op de zoekkaart. De periode in het jaar maakt niet uit. Dat komt omdat korstmossen heel langzaam groeien.

Hoe vaak mag ik meedoen?

Je mag zo vaak meedoen als je wilt. Het liefst op een plek waar nog geen tellingen zijn gedaan. Op de kaart kun je zien waar nog geen tellingen zijn gedaan.