a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
kaart
Cyanea lamarckii Péron & Lesueur, 1810

Blauwe haarkwal
algemeen | beleid en bescherming | taxonomie | trend

Typering: Schijfkwal. Marien.
Herkenning
Tot 30 cm in doorsnede. Van kleurloos tot zilverachtig lilablauw, soms meer geel. De soort heeft een platte, schotelvormige scherm (hoed) met 20 of meer (tot 32) lobben, waaraan circa 60-65 dunne, haarachtige tentakels zitten. Kan pijnlijk steken (netelen).
Te verwarren met:
Gele haarkwal Cyanea capillata, Kompaskwal Chrysaora hysoscella. Blauwe haarkwallen zijn zeer variabel van kleur, van kleurloos tot donkergeel en donkerblauw. Hierdoor is de soort gemakkelijk te verwarren met de Gele haarkwal. De onderscheidende kenmerken zijn: Blauwe haarkwallen hebben wratjes/bultjes boven op de hoed, die bij gele haarkwallen ontbreken. Grotere exemplaren van de Gele haarkwal 8 cm diameter hebben radiale rijen gaatjes in de spieren in de hoed.
Kleine, kleurloze individuen van de Blauwe haarkwal kunnen ook verward worden met Kompaskwallen. Die hebben echter een stuk minder tentakels (24 versus 60-65) en donkerrode pigmentering op hoedrand en/of radiale strepen op de hoed.
De poliepen in het bodemstadium van de in Nederland voorkomende schijfkwallen zijn niet of nauwelijks met het blote oog van elkaar te onderscheiden.
 
foto43824
foto39655