|
Potamogeton gramineus L.
Ongelijkbladig fonteinkruid
|
EcologieBodemZonnige plaatsen in ondiep, matig voedselarm tot matig voedselrijk, stilstaand, zwak zuur water met een bodem van humeus zand of leem. GroeiplaatsWater (poelen, vijvers, (nieuw gegraven) sloten, weidesloten, gegraven plasjes, kanalen, riviertjes, 's winters doorstroomde armen van grote rivieren, vennen op de grens van heide en beekdalen, duinplassen en zeer natte duinvalleien).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in Noord-Brabant en Midden-Limburg en zeer zeldzaam in laagveengebieden, Zuidoost-Fryslân, in de duinen, het rivierengebied en in het oosten en midden van het land. Sinds kort ook weer op Texel (daar was de soort sinds 1870 niet meer waargenomen). Zwaardbladig fonteinkruid: Zeer zeldzaam in het zuidoosten van het land. Ook gevonden in het Waddengebied in Fryslân. VlaanderenZeer zeldzaam in Zand- en Zandleemstreek en in de Kempen. Voor het laatst met zekerheid gevonden in 1994. WalloniëZeer zeldzaam, slechts op twee plekken. WereldKoel-gematigde en koudere streken op het noordelijk halfrond.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurClason, E.W. (1964) 5a. Potamogetonaceae. Flora Neerlandica : 37-79 Kobus, J.D. (1866) Flora van Wageningen en aangrenzende gemeenten. A. Ophorst, Wageningen Papenburg, G. (2016) Inventarisatie van Fonteinkruiden in de Garyper bûtlânnen. Planten 4: 20-21 van der Linden, J. & W. Poelmans (1993) Recente vondsten van breedbladige fonteinkruiden ( Groenlandia en Potamogeton spec.) in de provincie Noord-Brabant. Gorteria 19: 97-102 van der Ploeg, D.T.E. (1968) Potamogeton, Elodea en ruilverkavelingen. Gorteria 4: 113-114 Vöge, M. (2005) Wachstum und Reproduktion bei Laichkräutern: im gemässigten Klima und im niederarktischen Grönland. Floristische Rundbriefe 39: 67-72 Wiegleb, G. (1976) Die Verbreitung einge Wasserpflanzen, besonders der Gattung Potamogeton im südlichen und östlichen Niedersachsen. Göttinger Floristische Rundbriefe 10: 11-15 Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De dunne stengels zijn meestal niet dikker dan 1 mm. Ze zijn vaak sterk vertakt en gewoonlijk minder dan ½ meter, maar soms tot 1 meter lang. Bladeren De bladeren zijn breed. De ondergedoken bladeren zijn naar de voet en de top geleidelijk versmald. Ze hebben geen steel en zijn langwerpig tot lijnvormig met de grootste breedte in het midden. Verder zijn ze 4 tot 8 cm lang en 0,4 tot 1 cm breed. Ze hebben 3 tot 7 nerven en een spitse top. De drijvende bladeren zitten vaak vrij dicht bijeen. Ze zijn rondachtig-eirond tot langwerpig, vrij lang gesteeld en dun leerachtig. Ze hebben een afgeronde of zwak wigvormige voet en een stompe of kort toegespitste top. Ze zijn 1 tot 6 cm lang. De steunblaadjes zijn elliptisch, niet gesteeld en vaak een iets gegolfde rand. De jonge bladeren zijn fijn getand. De plant kan beide soorten bladeren vormen, maar ook maar 1 van beide soorten. Zwaardbladig fonteinkruid: Onderste bladeren zonder bladschijf, middelste en bovenste bladeren eningszins doorzichtig en kort gesteeld. Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De aarsteel heeft een slanke voet en een knotsvormige top, die bijna even breed is als de aar zelf. In dieper water zijn de aarstelen soms erg dun en naar boven toe nauwelijks verdikt. De bloemen zijn groenig. Vruchten Een steenvrucht. De vruchten zijn half-cirkelrond en 1½ tot 3 mm lang. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes). Zwaardbladig fonteinkruid: Onvruchtbaar.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode. © NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
|