a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
kaart
Eupithecia pulchellata Stephens, 1831

Vingerhoedskruiddwergspanner
algemeen | taxonomie | ecologie | herkenning | trend en fenologie | feedback (0)

Familie:Geometridae
Status:bron: Voorlopige Rode Lijst Nachtvlinders 2012niet bedreigd

Voorkomenbron: Vlinderstichting.nl
Vrij zeldzaam. Een soort die tot het begin van de eenentwintigste eeuw vooral in Zuid-Limburg voorkwam. De laatste jaren komt de soort verspreid over het land lokaal voor. RL: niet bedreigd.
Herkenning
Kenmerk: Voorvleugellengte: 10-12 mm. Lijkt sterk op de vlasbekdwergspanner (E. linariata) maar is iets groter en onregelmatiger getekend. De buitenrand van de donkere grijze middenband heeft een enigszins grillig verloop en buigt aan de voorrand met een vrij scherpe knik eerst naar binnen in de richting van de vleugelwortel en dan weer iets terug; de binnenrand van de middenband buigt aan de voorrand slechts flauw naar binnen.
Kenmerken rups: Tot 21 mm; lichaam geelachtig groen tot grijsachtig groen of donkergrijs met over de rug een donkere middenstreep en op de flanken donkere lengtestrepen; kop bruin met donkere tekening.Uiterlijk Porter: 21-22 mm. Lijf meestal groen maar soms bruinachtig met een donkerder ruglijn van variabele breedte, dunnere donkere subdorsale lijnen en gewoonlijk een bruine kop.
Meer informatie op de website van De Vlinderstichting