a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
kaart
Earophila badiata (Denis & Schiffermüller, 1775)

Rozenspanner
algemeen | taxonomie | ecologie | herkenning | trend en fenologie | feedback (0)

Familie:Geometridae
Status:bron: Voorlopige Rode Lijst Nachtvlinders 2012bedreigd

Voorkomenbron: Vlinderstichting.nl
Vrij zeldzaam. Een soort die lokaal en verspreid voorkomt langs de kust en op enkele plekken in het binnenland. RL: bedreigd.
Herkenning
Kenmerk: Voorvleugellengte: 14-18 mm. De overwegend bruine voorvleugel is tamelijk breed en enigszins puntig en heeft soms een antracietgrijze tint. Op de voorvleugel bevindt zich een groot aantal dwarslijnen en dwarsbanden die in wisselende mate met zwart zijn afgezet. Het middenveld van de voorvleugel heeft een opvallende strogele dwarsband met aan weerszijden daarvan een bruine band. Aan de buitenzijde hiervan loopt een vaak rood getinte lichtbruine band. De zoom van de voorvleugel is donkerbruin met antraciet. Opvallend is de geelachtig witte stip die een plaatselijke verdikking is van de golflijn.
Kenmerken rups: Tot 26 mm; de kleur varieert van geelachtig groen tot roze met over de rug een brede, donkergroene of purperachtig zwarte middenstreep; stippen wit, met uitzondering van een rij zwarte stippen onder de spiracula; de groene vormen zijn geelachtig tussen de segmenten; ronde kop roodachtig bruin, vaak met een grote zwarte vlek aan weerszijden.