Selecteer sleutel:

Determineren van de orchideeën van Nederland

Met deze determinatiesleutel is het mogelijk om alle Nederlandse soorten op naam te brengen. Mocht u met deze sleutel niet uitkomen en wel een goede beschrijving of foto van een orchidee hebben, dan kunt u uw vraag voorleggen op het forum van de Werkgroep Europese Ochideeën van de KNNV.

Korte handleiding: voor een goede determinatie is het belangrijk om een aantal kenmerken te noteren, te onthouden of te fotograferen. Naast informatie over de bloem (kleur, vorm, spoor) zijn ook kenmerken van de bladen en stengel van belang. De sleutel werkt volgt: bij 1. kies je een kenmerk uit dat je aan de plant hebt gezien, bijv. bloemkleur. Bij 2. kies je de bijbehorende toestand uit, bijv. wit. Bij 4 zie je welke kenmerken je al gekozen hebt. Mocht je over een kenmerk toch niet zeker zijn, dan kun je het verwijderen bij 3. De lijst van resultaten wordt vaak langer na de tweede of derde keuze. Dat komt omdat de score wordt bepaald aan de hand van meerdere kenmerken. Bovenaan kolom 4 vind je de beste resultaten.

Verantwoording: deze sleutel is samengesteld door FLORON in samenwerking met enkele studenten van het Nationaal Herbarium Nederland, onder begeleiding van Barbara Gravendeel. Enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën hebben de sleutel uitgetest. In de beschrijvingen is gebruik gemaakt van de Veldgids Nederlandse Orchideeën van C.A.J. Kreutz. In 2013 is de sleutel overgezet naar de Verspreidingsatlas.

1. Kenmerk
2. Waarde


3. Gekozen kenmerken

4. Soorten
Soortinformatie

 

KNNV Mogelijk gemaakt door Stichting Fondsen KNNV