EcologieBodemZonnige, warme plaatsen op vochtige, matig tot zeer voedselrijke, met name stikstofrijke, omgewerkte grond (zand, leem, zavel en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBermen, rivierdijken, langs spoorwegen (spoorbermen en spoordijken), ruigten (humeuze ruigten), waterkanten, ruderale plaatsen, heggen, bij composthopen en stenige plaatsen. Vroeger ook in grasland (vochtig weiland).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam in Zuid-Limburg, in het rivierengebied, in Zeeland en in stedelijke gebieden. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij zeldzaam.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldOorspronkelijk uit Zuid-West-Azië en Zuidoost-Europa (zuidelijk Rusland, het stroomgebied van de Don en de Wolga). De soort is min of meer ingeburgerd in West-Europa, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Literatuurde Wever, A. (1934)
Armoracia lapthifolia Gil. (
Cochlearia armoracia L.).
Natuurhistorisch Maandblad 23: 36-36
Kops, J. (1822) Cochlearia Armoracia - Mierik lepel-kruid
Flora Batava 4: 303-303
Sloff, J.G & J.L. van Soest (1938) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 48: 199-249
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
71Flora Batava 04:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
422Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
480Nederlandse Oecologische Flora 2:
22Wilde Planten 2:
236Wilde-Planten.nl:
pagina Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De witte, bijna 1 cm grote bloemen groeien in brede pluimen met veel bloemen.
Vruchten Een doosvrucht. De hauwtjes zijn bolvormig tot eirond, gezwollen en 4 tot 6 mm groot. Ze groeien op een dunne steel. Rijp zaad wordt in onze omgeving zelden of nooit gevormd. De soort breidt zich hier alleen vegetatief uit. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.