a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
kaart
Peridroma saucia (Hübner, 1808)

Blauwvleugeluil
algemeen | taxonomie | ecologie | herkenning | feedback (0)

Familie:Noctuidae
Status:bron: Voorlopige Rode Lijst Nachtvlinders 2012ernstig bedreigd

Voorkomenbron: Vlinderstichting.nl
Vrij zeldzaam. Een trekvlinder die vooral wordt waargenomen in de kuststreek, maar ook geregeld in het binnenland wordt gezien; soms schadelijk in kassen.
Herkenning
Kenmerk: Voorvleugellengte: 19-23 mm. Een vrij grote uil met een lange egaal gekleurde voorvleugel met een vrij spitse vleugelpunt. De kleur van de voorvleugel is variabel en loopt uiteen van vaalgeel met een donkerbruine tekening tot bijna effen zwartachtig bruin met roodbruin langs de voorrand en de achterrand. Bij lichtere exemplaren zijn de grote, doorgaans donkere niervlek en de lichte ringvlek goed zichtbaar; bij donkere exemplaren vallen ze niet altijd op. De doorschijnende achtervleugel heeft een blauwachtige parelmoerglans; de aders en de zoom zijn donkerder. Op de kop bevindt zich een korte grijze ‘;hanenkam’.
Kenmerken rups: Tot 42 mm; vrij plomp, achterste segmenten enigszins gezwollen; lichaam grijsachtig bruin met op de bovenzijde een purperachtig rode zweem; over de rug twee rijen zwarte streepjes, die op het elfde segment in een dwarsband eindigen met daarachter een opvallende, witachtige veeg; kop bruin met zwartachtige banden.
Meer informatie op de website van De Vlinderstichting