EcologieBodemZonnige, warme plaatsen op droge tot matig vochtige, voedselarme, zwak zure, kalkarme tot kalkrijke grond (zand, leem, veen en mergel).
GroeiplaatsZeeduinen (duinheide en duinvalleien), heide, grasland (laagblijvend schraal grasland en kalkgrasland), lemige bermen, zanddijken, tuunwallen, bosranden en kapvlakten.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam op Texel, Terschelling en Ameland, zeldzaam in Zuid-Limburg en de Hollandse duinen en zeer zeldzaam in het oostelijke rivierengebied, in Gelderland, Noord-Brabant en Oost-Nederland.
VlaanderenZeer zeldzaam. Recent alleen nog op de Sint Pietersberg.
WalloniëVrij zeldzaam in het Maasgebied en in Lotharingen (de zuidelijke Ardennen) en zeldzaam in de Ardennen.
WereldIn Europa, behalve in de meest noordelijke, westelijke en zuidelijke delen. Ook in West-Azië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurMaes, N.C.M. (2013)
Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen-Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik. Boom
Sloff, J.G & J.L. van Soest (1938) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 48: 199-249
van Eeden, F.W. (1872) Genista tinctoria - Akker-Brem. Verf-Brem
Flora Batava 14: 1106-1106
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De opstijgende tot rechtopstaande stengels zijn glanzend donkergroen, afstaand behaard of (vrijwel) kaal en niet gedoornd.
Bladeren De eironde tot lijnvormig-langwerpige bladeren zijn 1 tot 4,5 cm lang, vrijwel kaal en met 2 kleine, smal langwerpige steunblaadjes aan de voet. De bladrand is gewimperd.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Bebladerde korte of lange trossen gele, 0,8 tot 1,6 cm grote bloemen. De kelk en kroon zijn kaal. De kelk met 2 kleine steelblaadjes.
Vruchten Eem doosvrucht. De peulen zijn smal langwerpig, 2 tot 3 cm lang en kaal tot soms dicht behaard. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.