Ecologiebron: Wilde-planten.nl / Klaas DijkstraBodemLicht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, voedselrijke, humeuze, neutrale tot zwak zure, vaak iets verdichte, lemige of kleiige grond (klei, leem, lemig of humeus zand, zavel en veraard of kleihoudend laagveen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen, beekbegeleidende bossen, kasteelbossen en langs bospaden), heggen, struwelen, kapvlakten, eendenkooien, hoogste delen van wilgenbossen in het zoetwatergetijdengebied, hakhoutbosjes in uiterwaarden en grienden, iets ruderale plaatsen, bermen en waterkanten (schaduwrijke beek- en rivieroevers).
Verspreidingbron: Wilde-planten.nl / Klaas DijkstraNederlandVrij algemeen, maar vrij zeldzaam in Noord-Brabant en Noord-Limburg, in Gelderland, in delen van Overijssel en in het noorden van het land en zeer zeldzaam op de Waddeneilanden, in het noordelijk zeekleigebied, in Flevoland en in Zeeland.
VlaanderenVrij algemeen in de Leemstreek en in de Maasvallei. Elders zeldzaam of ontbrekend.
WalloniëVrij algemeen in Brabant, Lotharingen en het Maasgebied en vrij zeldzaam in de Ardennen.
WereldIn Midden-Azië, de Kaukasus en West-, Midden- en Oost-Europa, noordelijk tot in Zuid-Scandinavië.
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn kaal. Reuzenzwenkgras vormt losse pollen.
Bladeren De onderkant van de bladeren is glanzig en naar boven gekeerd. De bladeren zijn 0,5 tot 1,8 cm breed en worden tot ruim een ½ meter lang. Meestal hangen ze over. De stengelomvattende bladoortjes zijn kaal. Het tongetje is 1 mm lang en stomp.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De losse bloempluim wordt 10 tot 50 cm lang. De pluim is zilverig glanzend en hangt sterk over. De aartjes, zonder de kafnaald, zijn 1 tot 1½ cm lang. Het onderste kroonkafje heeft een 1 tot 2 cm lange, bochtige naald.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Trend van de soort
Het geschatte aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort voorkomt per jaar.

© NEM(CBS & FLORON) 2015
Methode: Sparrius & Van Strien, Gorteria 37: 40.
Soms fluctueert het aantal sterk. Hoe vloeiender de lijn, des te betrouwbaarder de grafiek.